top of page

Bilimsel Literatür Taraması Ä°çin Basit Bir Yol

Bilimsel çalışma yapanlarda herkesin kendine göre bir tarzı olduÄŸu ile ilgili kısmen doÄŸru kısmen yanlış bir algı olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Basit teknikler araÅŸtırma sürecinde büyük etkiler yaratabilir. Bu baÄŸlamda kendi kullandığım çok basit (ve bu yüzden uygulaması kolay) bir literatür taraması nasıl yapılır;

​

Yeni bir araÅŸtırmaya baÅŸladığınızı ve temel bir literatür taraması yapmak istediÄŸinizi varsayarak,

​

1) Ä°lk yapılacak ÅŸey sizin yapmak istediÄŸiniz araÅŸtırmaya yakın veya alanda temel olduÄŸunu fark ettiÄŸiniz bir araÅŸtırma bulmak. Burası bizim için bir baÅŸlangıç noktası (temel veya sizin araÅŸtırmaya göre özel bu araÅŸtırmanın nasıl bulunacağını aÅŸağıda anlatacaktır) [Bu temel araÅŸtırmayı X olarak tanımlayalım].

​

2) Ardından yapmanız gereken bu çalışma X’in literatür bölümünü incelemek ve buradan yine sizin araÅŸtırmayla doÄŸrudan ilgili 2-3 çalışma seçmek [Bu yeni çalışmaları Y ve Z olarak tanımlayalım].

​

3) Ardından Google Scholar sayfasında temel çalışmamız X’e atıf yapanları, makale X’i aramadan sonra alıntılanma sayısı baÄŸlantısı ile buluyoruz. Buradan da konuyla ilgili 2-3 makaleyi seçtik [Bu yeni çalışmaları W ve Q olarak tanımlayalım]. Elimizde 5 tane çalışma oldu.

​

Basitçe özetleyecek olursak;

X’i bulduktan sonra X’in atıf yaptığı Y ve Z’yi ardından X’e atıf yapan W ve Q’yu buluyoruz. Bir nevi aile soy aÄŸacı gibi takip ediyoruz.  X’in ataları Y ve Z ile X’in çocukları W ve Q. X için yapılan iÅŸlemleri Y, Z, W, Q içinde tekrarladığınızda kısa bir süre içerisinde elinizde konunuzla doÄŸrudan ilgili onlarca makale birikecektir. Bu fazla makale ayrı bir sorun. Åžimdilik makale okuması, odaklanma süresi, önem düzeyinin belirlenmesi gibi sıklıkla karşılaÅŸan sorunlara girmiyoruz.

​

Peki bu yaklaşımın hareket noktası olan X’i nasıl buluruz?

EÄŸer çalıştığınız alanda yeni deÄŸilseniz muhtemelen bu çalışmayı biliyorsunuzdur. Ama yeni bir alansa, genel literatür taramaları bulunabilir. ÖrneÄŸin tarımsal desteklerin etkisinde risk iliÅŸkisi gibi bir konu araÅŸtırıyorsanız, eÄŸer tarımsal desteklerin etkisi ile ilgili bir literatür taraması bulursanız, bu makale içinde muhtemelen sizin risk konusunda nereden baÅŸlamanız gerektiÄŸinizi bulmak çok zaman almayacaktır. Bu gibi temel çalışmaları bulmak için Google Scholar kullanılabileceÄŸi gibi doÄŸrudan alanınızdaki dergilere gidilebilir.  Genel iktisat içinde yeni bir konuyu öÄŸrenmek için Journal of Economic Literature güzel bir baÅŸlangıç olabilir. ÖrneÄŸin siyasal iktisat açısından tarım politikaları için bir baÅŸlama noktası veya üretimden bağımsız destekler için bir diÄŸer nokta

​

Literatür Taraması Ä°çin Web Kaynakları

www.ulakbim.gov.tr/yeniweb/ulakkesif/

http://www.intute.ac.uk/

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/

https://scholar.google.com.tr/

http://www.gutenberg.org/

https://www.aresearchguide.com/

https://plot.ly/

https://www.rubriq.com/

https://www.authorea.com/

https://www.journalguide.com/

http://www.sherpa.ac.uk/romeo/index.php?la=en&fIDnum=|&mode=simple

http://books.google.com/

http://www.mkutup.gov.tr/

http://www.toplukatalog.gov.tr/

http://www.tojet.net/

http://dergiler.ankara.edu.tr/

https://medlineplus.gov/encyclopedia.html

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

bottom of page